Mięso 28.02.2008 |
![]() |
![]() |
![]() |
28.02.2008. | |
![]() Nasze półtusze wieprzowe kupuje Rumunia, Bułgaria, Czechy. A Niemcy i Węgrzy – maciory. Jednak nie są to wcale znaczące ilości. Na zachód Europy tylko nielicznym udaje się wysyłka gotowych wyrobów. Surowe mięso wciąż nie spełnia tamtejszych standardów jakościowych. Eksporterzy szukają też rynków zbytu w Azji. Główne kierunki to Hong-Kong, Korea i Japonia. Ale trzeba poddać się bardzo rygorystycznym wymogom. Japończycy zainteresowani są naszą karkówką i schabem bez kości. Koreańczycy chętnie kupują przednie nogi, żołądki i golonkę. Eksport pozostawia więc wciąż wiele do życzenia. W krajowych magazynach odkładają się spore ilości towarów. Bardzo dużo zalega mięs drobnych. Niektóre sprzedawane są już znacznie poniżej kosztów produkcji. MIĘSA DROBNE minimalne ceny sprzedaży zł/kg klasa II 50/50 2,60 klasa II 60/40 3,40 klasa II 80/20 3,80 Małgorzata Motecha-Pastuszko/TVP Informacje Rolnicze |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|